Minun tarinani

Me kaikki kannamme itsessämme lukuisia tarinoita ja rooleja. Nyt kerron sinulle oman työurani tähänastiset vaiheet ja valotan ammatillisia roolejani.

Nuorena kuvataideharrastus helpotti suuntaamaan Helsingin Kuvataidelukioon, mutta en kuitenkaan tahtonut kuvataidetta ammatikseni. Lukiossa motivoiduin taidehistorian opiskelusta ja päädyin Helsingin yliopistoon. Valmistuin maisteriksi 2002.

Eniten on opettanut käytännön työelämä. Työskentelin 19 pätkätyösuhteessa eri taidemuseoissa ennen vakituista työsuhdettani. Etenin vuosien mittaan asiantuntijasta johtajaksi. Vuodesta 2010 alkaen olen johtanut Vantaan taidemuseota.

Muutos täytyy toteuttaa

Suurin yksittäinen onnistumiseni tähänastisella urallani on museon brändin radikaali muutos. Johdin muutoksen Vantaan taidemuseosta katutaiteeseen, performanssiin ja graffitiin erikoistuneeksi Artsiksi. Kävijämäärät tuplaantuivat, maine kiiri ja olimme ehdolla Vuoden museoksi. Opin paljon muutoksesta, motivoinnista, viestinnän merkityksestä sekä myös ihmisten erilaisuudesta muutosprosessissa. Opin myös, miten suuri energia on parhaimmillaan siinä flowssa, jolla yhdessä saadaan isoja muutoksia aikaan.

Museoala motivoi vuodesta 1996 alkaen minua pitkään ja sitten tuli vaihe, jolloin aloin kaivata muutosta. "Jos toteutan koko urani museoissa, otsaani tatuoituu kohta oma inventointinumero". Tätä lausetta aloin pohtia yhä useammin, kun puolet elämästäni olin työskennellyt museoissa.

Uusi suunta

Aloin hiljalleen haaveilla toisesta maisteritasoisesta, tällä kertaa kaupallisesta tutkinnosta. Nyt olen opintovapaalla ja valmistun tämän vuoden joulukuussa Haaga-Heliasta, suuntautumisena liiketalous ja liiketoiminnan kehittäminen. Opiskelen samalla myös sertifioiduksi Business Mentor -ammattimentoriksi.

Olen ottanut henkisesti turpaani, olen pistänyt itseni likoon ytimiä myöten, mutta radikaali muutos vaatiikin sitä.

Olen utelias, eteenpäinsuuntaava ja voimakkaan tavoitteellinen ihminen. Sytyn erityisesti hyvästä ammattijohtajuudesta, johtajuuden tulevaisuudesta sekä erilaisten ihmisten ja organisaatioiden auttamisesta eteenpäin muutoksessa.

Taidemuseon johtajana pääsin mentoroimaan pro bono -ohjelmissa: Suomen Mentoreissa ja Value Based Leadership -ohjelmassa sekä museoalan johtamiskoulutuksessa. Erityisesti Suomen Mentorit ry on tarjonnut minulle uusia ulottuvuuksia ja oivalluksia mentorina. Huomasin ennen pitkää olevani hyvä mentori. Perustin oman muutosjohtajuuteen ja ammattimentorointiin keskittyvän yrityksen viime syksynä. Minulla on yli 30 asiakasta ja olen intoa täynnä.

Kesäkuussa oli oikea hetki ilmoittaa työnantajalle, etten enää palaa takaisin. Se selkeytti ja helpotti ajatuksiani, sillä kuten muuan viisas totesi: "Voit olla vain yhdessä paikassa."

Pääsinkö helposti tähän pisteeseen? En, en todellakaan. Olen ottanut henkisesti turpaani, olen pistänyt itseni likoon ytimiä myöten, mutta radikaali muutos vaatiikin sitä. Jos ei tunnu missään, ei aitoa muutosta tapahdu.

Tarvitsetko sinä muutoksen urallesi tai sparrausta organisaatiollesi? En voi tehdä muutosta puolestanne, mutta voin keventää matkaanne. Tervetuloa mukaani!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com