Arvoiseni työelämä

Moni pystyy luettelemaan omat arvonsa. Harva kykenee aidosti elämään omien arvojensa mukaisesti.

Omat työntekemisen arvoni ovat parhaillaan muotoutumassa ja hioutumassa entisestään. Juuri nyt minua puhuttelevat arvojen ikisuosikkini vapaus ja lisäksi rohkeus ja vaikuttavuus palaavat toistuvasti mieleeni, kun pohdin omia työntekemisen arvojani.

En ole pitänyt itseäni erityisen rohkeana. Olen kuitenkin kuullut eri suunnista: kollegoilta, opiskelututuilta, ystäviltä ja perheenjäseniltä, että he pitävät minua rohkeana.

Itse olen ajatellut, että uudet urasuunnat, joita olen tehnyt, ovat olleet itsestäänselviä siksi, että sisäinen paloni on vienyt minua voimakkaasti kohti uusia avartuvia mahdollisuuksia. Omien muutosten läpivienti on ollut ainoa vaihtoehtoni. En ole pitänyt tätä erityisen rohkeana. Kohdattuani ammattimentorin roolissa lukuisia ihmisiä, jotka haaveilevat radikaalista muutoksesta, olen alkanut oivaltaa myös omaa rohkeuttani. Rohkeus on alkanut tuntua omalta arvoltani.

Vaikuttavuus on puhutteleva arvo. Onnistuakseni työssäni minun on hyvä osata myös vaikuttaa. Aito vaikuttaminen edellyttää aitoa läsnäoloa, kuuntelemista, toisen asemaan asettumista.

Olen ilokseni päässyt myös itse mentoroitavaksi. Olemme nimenneet mentorini kanssa prosessin arvomentoroinniksi. Se on kiehtovaa, kiinnostavaa, antoisaa ja aika vaikeaakin. Arvojen nimeäminen on helpompaa kuin niiden noudattaminen.

Moni pystyy luettelemaan omat arvonsa. Harva kykenee aidosti elämään omien arvojensa mukaisesti. Tahdon kuulua niihin harvoihin.

Mitkä ovat sinun työntekemisen arvosi? Kuinka hyvin pystyt noudattamaan niitä nykyisessä työssäsi?

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com