Oma uratarinani – radikaali muutos

Jos muutos ei ole radikaali, miksi vaivautua ollenkaan? Minun oma uramuutokseni oli tosi radikaali. Se oli niin perustavanlaatuinen, etten ihan aina vieläkään usko sitä todeksi.

Miten kaikki alkoi? 

Olin museoalalla yhteensä 21 vuotta – 1996-2017. Tämän urani loppuvaiheessa Artsin voittokulku oli päätähuimaavaa, saimme aikaan merkittäviä juttuja valtakunnallisesti ja paikallisesti. Miksi minun kuitenkin oli  raivattava uusi ura tyhjästä?

Työni oli monin tavoin mahtavaa. Koin kuitenkin lopulta tekeväni osittain omien arvojeni vastaista työtä, tai pikemmin kohtaamaan työssäni toistuvasti tilanteita, joissa omien arvojeni toteutuminen oli mahdotonta. Se ei pidemmän päälle ollut minulle mahdollista. 

Pyristelin uutta uraa kohti näin jälkikäeen arvioituna itse asiassa lopulta tosi pitkään, kaiken kaikkiaan useita vuosia. Välillä palo uuteen himmeni hetkellisesti, sitten se alkoi taas kyteä ja roihuta. Ilman arvoristiriitaakin olisin taatusti ennemmin tai myöhemmin tehnyt omat ratkaisuni. 

Työni oli monin tavoin mahtavaa. Koin kuitenkin lopulta tekeväni osittain omien arvojeni vastaista työtä. Se ei pidemmän päälle ollut minulle mahdollista.

Käänteentekeviä muutoksia

Rakastan museoesineitä, mutten itse tahtonut muuttua sellaiseksi. Tunsin jo oman inventaarionumeroni piirtyvän otsaani ja tahdoin tehdä muutakin kuin museoitua. Vaikeinta oli hahmottaa, mihin kohdentaisin lopulta valtavan paloni löytää uusi suunta. Ratkaisun toi lopulta uusi tieteenala ja ihan yllättävä mahdollisuus yrittäjyydestä. Sen avasi opintovapaa ja Haaga-Helian ylempi tutkinto liiketaloudesta ja liiketoiminnan kehittämisestä. 

Samalla kun löysin viimein uuden suuntani koin, että aiemmin satunnaisista tuntuvista langanpätkistä, pro bono -mentoroinnista, muotoutui johdonmukainen punainen lanka. Annoin ilonpilkahdusten viitoittaa uutta urapolkua. Ymmärsin että kokemukseni johtajuudesta on etenkin vaikeiden vaiheiden myötä monipuolistunut niin, että voin jo auttaa muita eteenpäin. Se oli käänteentekevää – mentorointi tuntui heti omalta.

Nykyään olen myös tosi onnekas ja iloinen, sillä saan tehdä täysin arvojeni mukaista työtä – radikaalia ja vuorovaikutteista. Pääsin omaan ja itse rakennettuun työhön ja työnkuvaan. Vapaus on tärkeimpiä arvoja yrittäjyydessä, ja nyt reilun neljän vuoden jälkeen osaan ottaa siitä kaiken ilon irti. Minun kohdallani vapauden kokemus kulkee tiiviisti yhtä matkaa rajojen kanssa. Pitää itse raamittaa selkeät rajat ja raamit, joiden sisällä voi vapaasti edesauttaa yhä uusien ihmisten ja yhteisöjen radikaaleja muutoksia.

Koko tarinani kaikkine käänteineen löytyy tietokirjastani: Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen.

Olisi upeaa kuulla teidän urahaaveistanne, suunnanmuutoksistanne ja toiveistanne!