Vuoden 2021 sana: Stamina – aika paketoida vaikuttava työvuosi ja suunnata rohkeasti tulevaan

Takana on monin tavoin vaikuttava työvuosi: lähes 200 yksilömentorointitapaamista ja yli 50 työryhmille suunnattua sessiota vuonna 2021. Työssäni ammattimentorina pääroolissa saa aina itseoikeutetusti olla mentoroitava. Kaikki työni tähtää hänen onnistumisiinsa, mitä ikinä ne ovatkaan hänen työelämässään. Tavoitteelliseen mentorointiin osallistuvat ihmiset edustavat todella monenlaisia tilanteita, taustoja, osaamisia, ammattikuntia, toimialoja. Olen miettinyt, mikä heitä yhdistää. Heitä yhdistävät avarakatseisuus, ennakkoluulottomuus ja uskallus uudenlaiseen ajatteluun vaikeuksienkin keskellä. Kenties olen onnistunut toimimaan myös rohkaisevana esimerkkinä osoittamalla teoillani, että on mahdollista luoda oma ammatillinen itsensä uudelleen. Tähän tarjoan kannustusta ja käytännön vinkkejä, mutta kaiken merkittävän omalla urataipaleellaan tekee lopulta mentoroitava itse. Minun tehtäväni on siirtyä tietoisesti sivurooliin ja luoda turvalliset puitteet onnistumisille.

Vuoteen sisältyi 196 erilaista, vaikuttavaa, merkityksellistä, eteenpäinvievää, intensiivistä ja luottamuksellista yksilömentorointikohtaamista. Kerta toisensa jälkeen hämmästelen, kuinka taitavienihmisten kanssa saankaan työskennellä. Lämmin kiitos jokaiselle! Ilman teitä ei olisi työtäni. Näissä töissä kohtaamisten lukumäärä ei tietenkään ole itseisarvo, eikä kyse ole mistään kisasta. Ratkaisevaa on laatu ja myös se, millaisella voimalla ja staminalla työtäni teen. Tämän vuoden iso lukema on minulle siksi niin tärkeä, että tiedän kuinka suuri vaikutus näillä ammattimentorikohtaamisilla on ollut sekä suoraan että välillisesti eli niin yksittäisten ihmisten kuin heidän työpaikkojensa kannalta.

Tapaamiset toteutuivat tänä vuonna pääosin etänä, osin myös livenä. Tänä vuonna toteutin myös lukuisia työryhmille suunnattuja työpajoja, ryhmämentorointeja sekä Muutosjohtoryhmä-tapaamisia, yhteensä 51 kappaletta. Vaikka lukema on ennätyksellinen, myös ryhmätöissä vaikuttavuus ratkaisee, ei niinkään lukumäärä. Työryhmille suunnatut setit rakentuvat aina alusta alkaen uusiksi, juuri tietyn ryhmän tiettyihin kysymyksiin kohdennetusti. Mitään tusinaratkaisuja ei minulta saa.

Työvuoteni sana on stamina – miksi? Stamina tarkoittaa elinvoimaa, ja sitä tänä vuonna tarvittiin erityisen paljon. Järjestyksessään toinen koronavuosi sisälsi monia sellaisia olosuhteiden pakosta syntyneitä elementtejä, jotka ovat omiaan lannistamaan ja tukahduttamaan elinvoimaa. Usko ja epäusko, toivottomuus ja toivo, lupaukset ja niiden murtumiset, kaikki tämä yhä uudelleen. Jatkuuko tilanne? Ei, ehkä, kai, kyllä vai eikö sittenkään? Miten tämä kaikki on näkynyt ihmisten työpäivissä, meillä ja muualla? Kotinurkkiin sijoitettujen etätyöpöytien yllä yrityksiä pysyä reippaana, näyttää skarpilta, työpöytien alla harmaita, kulahtaneita verkkareita, kuluneita villasukkia, arkeen sekoittuvaa ankeutta, työmatka työtuolilta keittiöön. Ainoana ylevänä elementtinä pirskaus parfyymiä ilmaan ennen seuraavaa Teams-kokousta?

Tänä vuonna sain ammattimentorin roolissani keskittyä erityisesti ylläpitämään niin omaa kuin muidenkin staminaa. Eniten ilahduttaa se, että vuodesta löytyi kuin löytyikin paljon iloa, löytyi uutta voimaa ja luottamusta. Keskeinen kysymyspari, joka on vienyt mentorointeja eteenpäin ennen pandemiaa ja joka on sittemmin noussut yhä tärkeämmäksi: Mihin voit itse vaikuttaa, mihin et voi itse vaikuttaa? Oman elinvoiman elossapitämisen nimissä vuonna 2021 on ollut erityisen oleellista pohtia, mihin voi ja mihin kannattaa edes yrittää vaikuttaa. 

Keinot voivat olla pienimuotoisiakin. Yhdelle toimii happirikas kävely ja omien ajatusten kuunteleminen, toiselle lyhyt meditaatio, kolmannelle raivoisa musiikinluukutus tai katseen kääntäminen kauas menneisyyteen: aiemminkin on ollut hankalaa, aiemminkin on lopulta päästy eteenpäin, on auennut uusi maisema ja uudet mahdollisuudet. Tärkeintä on tänä vuonna ollut, ettei antaudu arkisen ankeuden ja loppumattomalta tuntuvien, peräkanaa laahaavien päivien harmaaseen rytmiin, vaan muistaa oman, ainutkertaisen voimansa, staminansa ja siinä minä autan.

Koska kaikki tahtoo elää. Ja töissäkin pitää saada olla elossa, ei muuttua nuutuneeksi huonekasviksi. Siksi vuoden sana on stamina.  Vuoden 2021 paketoinnin päätteeksi tahdon vielä muistuttaa etenkin sinulle, jonka jaksamista juuri nyt koetellaan: tämäkin on vaihe, usko pois. Edessä on uusi vaihe, monia uusia vaiheita ja sinä pärjäät kyllä.