Arvot tulee elää teoilla todeksi – näin määrittelet omat ydinarvosi

Pandemia ja epävarma maailmanaika puskevat meitä voimalla perusarvojen äärelle. Yhä useampi on uudessa tilanteessa, jossa aiemmin tärkeinä pidetyt arvot, kuten tehokkuus ja aikaansaaminen, eivät enää voimalla puhuttele. Pandemia on muuttanut arvojamme suuntaan, jossa keskeneräisyys on itseasiassa ihan ok. Puhutaan ystävällisestä itsekkyydestä, jossa omat arvot nousevat tärkeämmäksi kuin ulkomaailman epärealistiset ja poukkoilevat vaatimukset. Se on hyvä trendi, sillä ikiomat arvot johdattavat usein perustavanlaatuisesti oikeiden ratkaisujen äärelle.

Milloin olet viimeksi pohtinut sitä, kuka oikeastaan olet ja mitä haluat?

Kysymys on iso, mutta sitä voi alkaa lähestyä ottamalla omat arvot suurennuslasin alle. Kehotankin kaikkia jättämään to do -listat hetkeksi, ja laatimaan sen sijaan to be -listan. Yksi keskeisistä kysymyspareista arvojen määrittelyssä on seuraava: Kun mietit omaa tähänastista (työ)elämääsi, mitkä asiat ja vaiheet ovat vaikuttaneet sinuun kaikkein myönteisimmin? Entä kielteisimmin? Pohdi sitten, miten reagoit näihin tilanteisiin? Mitä tunteita heräsi, mikä valvotti öitä? Ja sitten: mitä arvoja nousi pintaan: kenties vuorovaikutus, oikeudenmukaisuus, reiluus, ehkä vapaus? Sinuun voimakkaasti vaikuttaneiden tilanteiden kautta voit hyvin löytää vastauksen arvomaailmasi rakentumiseen: mitkä arvot toteutuivat, mitkä jäivät toteutumatta?

Arvoja voi myös arvottaa

Mistä hinnasta luopuisit arvoistasi? Viimeisiksi jäävistä et välttämättä mistään hinnasta. Ne ovat tärkeimpiä ydinarvojasi. Kun alkaa tehdä tietoisesti arvojen mukaisia valintoja, alkaa samalla elää omannäköistään, merkityksellistä elämää. Valintatilanteissa voi käyttää tietoisen hetken sen puntarointiin, vastaako valinta omaa arvomaailmaa. Mitä useammin valintoja alkaa tehdä näin, sitä helpommaksi ja automaattisemmaksi arvojen mukaisten valintojen tekeminen muuttuu. Arvot eletään teoilla todeksi.

Jollei omaa arvomaailmaa elä teoilla todeksi, kyseessä ei ole arvo, vaan kenties valheellinen unelmakuva.Siksi sanon: viskataan to do -listat hiiteen, nyt on aika tehdä arvojen mukainen to be -lista!

Kuulin entisessä työssään vakavaa arvoristiriitaa kokeneelta ihmiseltä vahvasti puhuttelevan lauseen: ”Omien arvojen vastaisessa paikassa työskentely syö elävältä”. Siksi minäkin puhun paljon arvoista, ne johdattavat radikaalisti merkityksellisemmän elämän äärelle. Kukapa meistä ei tahtoisi alkaa elää ikiomien ydinarvojen mukaisesti?