En ole koskaan valmis itsekään - kompuroin ja epäröin

Ihmisen on aika ajoin suorastaan pakko luoda itsensä ammatillisesti uudelleen. Ajattelen vahvasti näin, sekä työssäni ammattimentorina että syvän omakohtaisesti. Voimakkaat uudistumispyrkimykset eivät päästä niiden parissa pohdiskelevaa useinkaan helpolla. Klisee kenties, mutta totta: on luotettava sekä itseensä että muutosprosessiin ja siihen, että ennen pitkää pimennossa ollut suunta kyllä hahmottuu.

Tahdon toimia itse esimerkkinä mentoroitavilleni ja muille. Oman työelämäni yksi kantava teema on jo vuosia ollut: Jos muutos ei ole radikaali, miksi vaivautua ollenkaan? Ja toinen, astetta raflaavampi: Radikaali muutos edellyttää henkistä turpaanottoa. Molemmat lauseet olen omakohtaisesti elänyt useampaan kertaan todeksi.

Se, mitä näemme ihmisistä ja heidän työpoluistaan ulospäin kertoo tietenkin aina vain rajatun kaistaleen kaikesta. Olen miettinyt omaa historiaani ja henkilökohtaista taustaani ja niiden merkitystä uravalinnoissani sekä arvojeni muodostumisessa. Olen varttunut melukylämäisessä, lähinnä tarinoiltaan rikkaassa itä-Vantaan lähiössä. Taloudellisten arvojen sijaan henkisillä arvoilla oli iso merkitys jo pienestä pitäen. Vuosikymmeniä myöhemmin olen palannut monesti noihin vuosiin ja kokemuksiin. Ne muodostavat vankkaa arvopohjaa aikuiselle itselleni ja myös sille, miten tahdon kohdata ihmisiä toteuttaessani ammattimentorin työtäni.

Miksi ammattimentorin työ on niin kiehtovaa?

Työni on pysähtymistä erilaisten työelämän tositarinoiden äärelle, pyrkimyksenä löytää konkreettiset ratkaisut ja pääsy eteenpäin, kohti toivottua suuntaa. Pysähtyessäni kuuntelemaan muita ja heidän tilanteitaan asetan kohtaamiseen tietoisesti mukaan myös oman taustani, siinä ilmenneet vaikeatkin vaiheet ja käänteentekevät onnistumiset. Omiin kokemuksiin heijastaen tiedän myös aina jotain siitä, mitä ihminen minua vastapäätä parhaillaan kokee. Samoin tiedän, mitä radikaalin muutoksen johtaminen työyhteisössä tarkoittaa. Kokemuspohja tuo perspektiiviä ja pokkaa tukea muita.


Kun olen itse kokenut omat työelämäni moninaiset vaiheet, tiedän myös aina jotain siitä, mitä ihminen minua vastapäätä parhaillaan kokee.

Ammattimentorina rohkaisen: älä aristele mitään puoliasi

Tahdon kannustaa ihmisiä uskaltamaan. Uskallusta tarvitaan usein työelämän muutostilanteissa myös omien, varjoon ja vähälle huomiolle helposti jäävien puolien tarkasteluun. Sieltä on mahdollista löytää ne perinpohjaiset, mutta ei-ilmiselvät vastaukset, jotka vievät oikeasti eteenpäin.

Tavoitteellisessa ammattimentoroinnissa keskitytään tarvittaessa siihen, mistä epävarmuus juontuu, onko jotain sellaista jarruttavaa tai estävää, joka ei ole päässyt koskaan kunnolla päivänvaloon? Mitä sellaista sinun taustastasi löytyy, jota kenties täysin turhaan aristelet? Luottamuksen rakentuminen ammattimentoroinnissa on kaiken perusta ja lähtökohta. Monet konkreettiset onnistumiset motivaation ja uuden, mielekkään suunnan löytymisessä sekä vuosien varrella saamani lukuisat palautteet antavat minulle luottamusta ja varmuutta siitä, että työtapani on oikea ja että toivottuja tuloksia ennen pitkää syntyy.

Vuosia sitten, kun löysin viimein oman uuden suunnan, annoin aluksi pienten ja hiljalleen vahvistuvien ilonpilkahdusten viitoittaa uutta urapolkuani museonjohtajasta ammattimentoriksi. Koko tarinani kaikkine käänteineen löytyy tietokirjastani: Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Kunpa olisin itse aikanaan löytänyt luotettavan ammattilaisen, jonka kanssa olisin välttynyt pahimmilta vaiheilta omissa pyristelyissäni kohti perinpohjaista uramuutosta.

Millaisesta radikaalista työelämän muutoksesta sinä haaveilet? Autan tavoitteellisella ammattimentoroinnilla mielelläni eteenpäin!

Kati Huovinmaa, ammattimentori ja tietokirjailija
Ota yhteys vailla kynnystä, kun tiedät tarvitsevasi muutosta joko itsellesi tai työyhteisöllesi.