Radikaali unelma -lukijapalautteet

Kirja saa lukijan kiinnostumaan yhä uudelleen johtamisesta ja muutoksesta

Luin kirjan kahdella istumalla kannesta kanteen ja pidin siitä paljon. Ihailen monipuolisuutta, joka kirjaan on sisällytetty. Johtajuus ja muutos ovat teemoja, joissa kaikki vaikuttavat kaikkeen. Kirjassa on hienosti peräkkäin erilaisia tulokulmia. Ne saavat lukijan kiinnostumaan aina uudelleen asioista, joiden korostaminen toistamalla on tarpeellista, jotta johtamisen ja muutoksen olemuksen ymmärtäminen jättäisivät riittävän muistijäljen.

Oli myös mukava lukea kaikkea sitä, mikä kertoi Kati Huovinmaasta ihmisenä. Se teki johtamisen oppirakenteista luonnollisen tuntuisia - hengitysilmaa, josta johtaja saa työhönsä happea kaikissa tilanteissa. Tällaisella otteella mentorina ja johtamistyön kehittäjänä syntyy hyvää jälkeä kestävälle perustalle.

Kirja sopii erittäin hyvin johtajalle, jota oman johtajuuden tarkastelu kiinnostaa. Kirja riisuu muutoksen johtamisen sen vaikeuksiin ripustetuista myyteistä. Se tarjoaa konkreettisia kysymyksiä, jotka auttavat sekä johtajia että johdettavia tarkastelemaan kriittisemmin mahdollisuuksiaan toteuttaa itse muutoksia olosuhteista riippumatta.

Helena Ahonen, johdon kouluttaja & konsultti


Hirvitys onkin hyvästä - se kertoo siitä, että panokset on suuret ja asia on merkityksellinen

Kirja valaa uskoa, ymmärrystä ja rohkeutta toteuttaa oma villi visio, lähteä matkalle kohti muutosta, joka on alussa vielä tuntematon, pelottava ja samalla kuitenkin innostava päämäärä. Usein kehittäminen ja muutos tarkoittavat hyvin yksinäisiä hetkiä ja sisäistä kamppailua sen tiedon kanssa, että elämä olisi helpompaa, jos ei aina haluaisi olla etulinjassa kehittämässä toimintaa vaan tyytyisi perussuorittamiseen.

Oli ihanaa löytää Katista kirjan sivujen kautta sielunsisko; minäkin tahdon vaikuttaa omalla työlläni mahdollisimman suuriin myönteisiin muutoksiin. Kirja konkretisoi hyvän johtajuuden perustan. Tilanteessa, jossa elämme parhaillaan, eivät päde eilisen neuvot. Pitää uskaltaa uudistua ja uudistaa radikaalisti. Kun haluat johtaa radikaalia muutosta, valitset tietoisesti vaikeita vaiheita ja piinaavia paineita. Niistä kaikista pääsee yli systemaattisella omien arvojen mukaisella toiminnalla, kokoamalla ryhmän muutokseen sitoutuneita edistämään hanketta sekä kehittämällä muutokselle selkeän strategian ja viestimällä siitä jatkuvasti.

Mahdollisuus luoda jotain uutta ja merkittävää on kaiken mukana tulevan epämukavuuden arvoista. Muutoksen myllerryksessä vanha ja uusi sekoittuvat helposti ja syntynyt tilanne voi pahimmillaan jarruttaa muutosmatkaa. Toisinaan muutoksen merkityksellisyys sokaisee; mennään vauhdilla eteenpäin ja jätetään taakse keskeneräisiä asioita.

Kirja pysäytti pohtimaan organisaatiossa olevia perustehtäviä. Et voi edistää radikaalia muutosta, jos perusta ja lähtötilanne on epäselvä. Katin luoma perustehtävien selkeytysmenetelmä tulee itselle ehdottomasti käyttöön. Se lisää organisaation yhteistä ymmärrystä samalla, kun tehdään näkyväksi eri roolien vastuualueet ja varmistetaan, että kaikilla tehtävillä on tekijänsä. Vasta sen jälkeen organisaatio ja sen ihmiset ovat valmiita astumaan muutosmatkalle.

Pidin Katin tavasta konkretisoida johtamisen kipupisteitä tarinoiden ja omakohtaisten esimerkkien kautta. Kysymyspatteristot kahdenkeskisiin tai ryhmätilanteisiin sekä oman pohdinnan tueksi laaditut tehtävät linkittävät lukijan omat kokemukset radikaalin muutoksen johtamiseen. Tarinoiden keskeiset opit kiteytyivät hyvin pohdintojen ja tehtävien kautta – niiden äärelle pysähtyminen auttaa minua kirkastamaan omaa johtamisfilosofiaani ja tapaani viestiä siitä.

Kirjan luettuani johtamiseen ja muutosten läpivientiin liittyvä hirvityksen tuntemus muuttui aikaisemmasta epämiellyttävästä tunteesta ymmärrykseksi siitä, että se on hyvä tunne. Hirvitys kertoo minulle siitä, että panokset on suuret ja asia on merkityksellinen. Hirvitys on hyvästä! Olen vakuuttunut siitä, että radikaali muutos ei oikeasti ole mahdollista ilman vaikeita tilanteita ja ahdistavia tunteita. Suosittelen kirjaa kaikille johtajille, muutoshankkeiden läpiviejille ja niihin osallistuville.

Kirja antaa käytännönläheisiä neuvoja sekä toimii konkreettisena tukena ja mentorina arjen muutoshankkeissa. Kirjan positiivinen ja rakentava ote tuo todeksi muutoksen mahdollisuutena.

Sanna Andersson, maajohtaja, CDK Global Finland Oy

Käytännönläheinen kirja johtamisen ja muutoksen monimuotoisuudesta

Radikaali unelma on käytännönläheinen kirja johtamisen ja muutoksen monimuotoisuudesta. Kati on istuttanut kirjaan mukavalla tavalla henkilökohtaisia kokemuksiaan ja oppejaan oman johtamismatkansa varrelta. Lainaukset muista kirjoista ja niistä syntyneet pohdinnat tuovat lisämaustetta ja näkökulmia.

Erityisesti pidin Katin johtamisen filosofiasta, arvojen käsittelystä ja itsetuntemuksen merkityksestä sekä siitä, miten näitä teemoja on kirjassa käsitelty. Johtamisen filosofia antaa pohjaa ja tukevaa selkänojaa oman näköiselle tekemiselle ja tavalle toimia. Pysähtyminen oman johtamisen filosofian äärelle on tärkeää, mutta myös haastavaa. Minkälaiset arvot sinua ohjaavat? Miten itse kykenen havainnoimaan omia käyttäytymismallejani, minkälainen tiimipelaaja olen tai miten itse toimin haastavissa tilanteissa? 

Muutokset herättävät aina tunteita. On tärkeä ymmärtää mistä olemme työyhteisönä tulossa, missä olemme tänään ja mihin olemme menossa. Tunteet ja ristiriidat korostuvat muutostilanteissa ja vaatiikin johtajalta todellista paneutumista viestintään, jokaisen yksilölliseen kykyyn vastaanottaa muutoksia ja sietää epävarmuutta. Muutokset ovat oppimismatkoja, kunhan malttaa välillä pysähtyä ihmettelemään ja havainnoimaan itseään ja yhdessä tehtyä matkaa. "Onko sinulla kokemuksia muutosta hidastavista ajatuksista tai tilanteista? Miten niistä voi päästä yli ja eteenpäin?, kysyy Kati.

Kirja tarjoilee paljon esimerkkejä ja erilaisia johtamistarinoita. Kirjassa on myös tehtäviä, jotka auttavat pohtimaan omaa johtajuutta, erilaisten tilanteiden ja muutosten haasteita ja onnistumisia. 

Ajatuksia herättävää luettavaa, kiitos!

Minna Linna, valmentaja, konsultti, yrittäjä

Miksi tehdä vain pieni muutos, kun voi muuttaa asioita isosti?

Kirja herätti ajatuksia ja se on monesti parasta, mitä kirja voi tarjota - laittaa sinut ajattelemaan ja sitä kautta pohtimaan omaa ja ympäröivää maailmaa.

Pidin kirjassa erityisesti seuraavista asioista:

1 Musiikin yhdistäminen. Kirjan kappaleilla on nimikkobiisit - tämä oli erittäin pirteä ja uusi tuulahdus lukukokemukseen.

2 Tarina. Kirjat, joissa on jonkinlainen tarina, jäävät parhaiten mieleen. Kati käyttää omaa tarinaansa hienosti tuomaan esille erilaisia radikaaliin muutokseen liittyviä näkökulmia. Ajatuksiin pystyy samaistumaan eri tavalla silloin, kun ne nivoutuvat henkilökohtaiseen tarinaan.

3 Monet näkökulmat. Yksi mielenkiintoinen ja itselle resonoinut lähestymistapa oli se, että kirja ei katsonut maailmaa vain organisaatioiden näkökulmasta - kirjasta saa ajatuksia niin henkilökohtaiseen elämäänsä ja polkuunsa uusia haaroja etsivä kuin organisaation kehittämistä pohtiva henkilö. Oman tarinansa kautta Kati arvioi maailmaa esim. johtamisen, mentoroinnin, valmentamisen, yksilön sekä organisaation näkökulmasta.

4 Radikaaliuden korostaminen. Kantavana kirjan teemana tietysti on radikaaliuden konsepti - miksi tehdä vain pieni muutos, kun voi kerralla muuttaa asioita isosti. Tämä on erittäin tärkeä pohdinta jenkkisanonnan "Go big or go home" -hengessä. Tämä ajatus pätee niin henkilökohtaisen elämän muutokseen kuin organisaatiossa haluttavaan muutokseen.

Itsellä on tapana kirjoja lukiessa kirjata muistiinpanoja ajatuksista, joita kirja herättää - tämänkin kirjan tiimoilta on monia mietelauseita/ajatuksia kirjattuna ylös. Itselle niistä tärkeimmät tämänhetkisessä elämäntilanteessa ovat nämä: "Omien arvojen vastaisessa työpaikassa työskentely syö elävältä" ja "Pidä kiinni omista arvoista työnantajan arvojen ja ajattelumaailman ristipaineessa". Omien arvojen löytäminen ja tunnistaminen on yksi tärkeimmistä asioista - tämä kirja muistutti erittäin hyvin siitä.

Kiitos hienosta lukukokemuksesta!

Ville Alijärvi, Director, Customer Solutions, NordCheck Oy

Kirjan luettuaan havahtuu radikaalin ajattelun mahdollisuuksiin ja avautuu todelliselle muutokselle

Kati Huovinmaan elämänmakuinen ja mukaansatempaava matka omaan itseen ja johtamiseen avautuu hänen kirjassaan ‘Radikaali unelma - näin johdat muutoksen’. Kirja herättää lukijan kysymään perustavanlaatuisia kysymyksiä niin oman elämän, organisaation kuin ihmisten johtamisesta.

Jos muutos ei ole radikaali, miksi vaivautua ollenkaan? On parempi pyytää anteeksi kuin pyytää lupa. Ei ole epäonnistumisia, on vain puuttuvia yrityksiä.

Lukija saa sukeltaa muutosjohtamisen askelmerkkeihin, teeseihin ja työkaluihin Huovinmaan värikkään ja omaleimaisen johtajatarinan ja siihen liittyvän itsereflektion kautta. Radikaalius ja vuorovaikutus, nämä kirjoittajan arvot ja johtamisfilosofian perusta, läpäisevät teoksen alusta loppuun ja sanoittavat Huovinmaan polun museonjohtajasta yrittäjäksi ja eteenpäin. Oman mausteensa ja näkökulmansa kirjalle antavat kymmenen uudisraivaajajohtajan haastattelut, lukuisat käytännönläheiset esimerkit sekä mutkattomasti kirjan sanomaa tukemaan otetut lähteet niin elävästä elämästä kuin kirjallisuudesta.

Miten minä voisin inspiroida muita, kirja herättää kysymään. On selvää, että kirjan luettuaan lukija havahtuu radikaalin ajattelun mahdollisuuksiin ja avautuu todelliselle muutokselle. Tämä jos mikä on ihmiselämän ja toiminnan uutta luova voima - pätevä mindset niin tulevaisuuden johtajalle, yrittäjälle kuin oman elämänsä muotoilijalle.

Aino-Mari Kiianmies, fiksun johtamisen valmentaja, tutkija ja puolestapuhuja KTM, OTM, YTM

Innostavaa luettavaa: hymyilen ja virkistyn

Suunnitelmat meni uusiksi! Mun piti ihan vähän vaan lukea ja mennä sitten päiväunille. Vapaapäivän odotettu aktiviteetti!

En malttanutkaan. Sivu sivun jälkeen kääntyy ja huomaan hymyileväni, virkistyväni ja saavani sanoituksia mielessä pyörineille huomioille ja jopa tunteille, joita en ole osannut jäsennellä aikaisemmin omaan työuran muutokseeni liittyen.

❗️”Rajat ja etenkin niiden rikkominen yllyttävät minua toimimaan ja innostamaan muita mukaan.”

❗️Mieletön tarina siitä, kuinka ”on helpompi pyytää anteeksi kuin kysyä lupa” on laitettu mittasuhteisiin, joilla todella tehdään päräyttävää muutosta.

❗️Arvonanto intuitiolle ja kannustus ottaa tietoista intuitiivista ajattelua osaksi päätöksentekoa.

Mitä vielä? Puolet kirjasta vielä jäljellä!

Innostavaa luettavaa Kati Huovinmaa, kiitos. #radikaaliunelma

Marica Thorén, Head of Partnerships & Partner, MarkkinointiKollektiivi

Radikaali unelma on mahtava kirja

‘Radikaali unelma’ on mahtava kirja! En malttanut laskea sitä käsistäni, mikä ei ole tietokirjojen kanssa järin yleistä. Kati antaa oman tarinansa kautta mahtavia vinkkejä johtamisen isoihin ja pieniin asioihin strategiasta yksittäisiin hankaliin tilanteisiin. Usein vastaavat opukset kertovat, ’mitä’ kannattaa tehdä. Kati vastaa omilla esimerkeillään myös kysymykseen ’miten’. Pidin erityisesti kirjan konkreettisuudesta ja ihanasta positiivisuudesta. ’Radikaalin unelman’ lukemisesta tuli olo, että mikä vain on urallani mahdollista.

Laura Klefbohm, viestinnän ammattilainen

Herätteli täysin uudenlaisia pohdintoja siitä, mitä radikaalius vaatii

Kirja käsittelee laajasti johtajuuden olemusta, oman muutoksen johtamista sekä niitä johtajan ominaisuuksia, kyvykkyyksiä, työkaluja sekä prosesseja joita radikaalin muutoksen läpivientiin tarvitaan. Kirja tuki hyvin ajatuksiani arvopohjaisesta palvelevasta johtajuudesta - samalla herätellen täysin uudenlaisia pohdintoja siitä, mitä radikaalius vaatii.

Kirjan rakentamassa johtajakuvassa annetaan painoarvoa intuitiolle, rohkealle visiolle sekä oman johtamisfilosofian tunnistamiselle ja sen hyödyntämiselle. Kirjan läpi kulkee yhtenä kirkkaana ajatuksena että on tunnistettava ne hetket, jolloin organisaatiota kuunnellaan ja kerätään tietoa siitä ja sitten ne hetket, jolloin tilaa muutokselle lähdetään raivaamaan ja jämähtäneitä ajatuspolkuja rikkomaan.

Kirjassa lomittuivat oman muutoksen ja organisaation muutoksen johtamisen teemat ja sen vuoksi myös puhutteli laajemmin kuin organisaatiomuutoksen käsikirjana.

Radikaalius piirtyy kirjassa positiivisena voimana: muutoksen tekeminen ei aina edellytä kaiken räjäyttämistä, vaan kirjassa piirretään myös kuvaa siitä, miten asioita voi ja tulee muuttaa hallitusti hyvällä suunnittelulla ja kirkkaalla kommunikaatiolla: on tärkeää miettiä niin itsen kuin organisaation muutoskohdassa, mikä toimii jo nyt ja mitä tulisi parantaa. Tämä on kirjailijan mentorointisessioidenkin lähtökohtainen kysymyksenasettelu.

Kirjailijan sekä haastateltavien omakohtaiset kokemukset ovat kirjan parasta antia, mutta onnistumistarinoiden osana olisin kaivannut myös rehellistä puhetta siitä mikä on ollut vaikeaa, missä mahdollisesti on syntynyt epäonnistumisia ja mitä jokainen tekisi toisin jos voisi.

Kirjassa oli paljon raikkaita lukuvinkkejä perinteisten johtamisen teosten rinnalle.

Maija Typpi-Häkkinen, Business Unit Director, Frantic

Kirjan anti etenkin muutoksia pelkäävälle on äärimmäisen arvokasta

Kirja todella herätti tunteita – epämukaviakin. Kirjan hieman ronskiltakin vaikuttava otsikointi antoi odottaa sen sisällöltä kirjaimellisesti radikaalia ja ravistelevaa näkökulmaa muutokseen ja sen johtamiseen.

Katin oma tarina on ehdottoman kiinnostava ja monia rajoja raikkaasti rikkova. Kirjaan valitut musiikkikappaleet herättivät allekirjoittaneessa lähinnä vain negatiivisia tunteita, ja pohdinkin pitkään, miten paljon tämä vaikutti omaan tulkintaani itse kirjan varsinaisesta annista.

Teema kirjalla on erinomainen, ja se sinänsä jäi soimaan mieleeni pidemmäksikin aikaa. On itsensä kannalta äärimmäisen tärkeää uskaltaa. Lähteä liikkeelle vaikka pelottaa, hypätä tuntemattomaan, vaikkei varmuutta mistään olekaan. Eihän elämällä muutenkaan ole mitään takeita. On tyhmää hukata arvokas elämänsä tyytymällä, jäämällä kiinni raameihin tai rakenteisiin, vain siksi, että kuvittelee, ettei uskalla – ettei jokin ole sopivaa. Kiitos tämän ajatuskulun vahvistamisesta.

Kaiken kaikkiaan kirja oli mukavaa ja sisällöllisesti sekä kielellisesti vaivatonta luettavaa, ja sen anti varmasti etenkin muutoksia pelkäävälle on äärimmäisen arvokasta.

Tanja Kaltiola, Global Cash Manager

Oikein mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kokonaisuus

Ensimmäiseksi haluan kiittää siitä, että kirja on hieman radikaali myös puitteiltaan. Sinällään pienet asiat kuten kirjan muoto ja koko, tekstin asettelu, tapa puhutella sekä musiikkikappaleet linkittyen tekstin kappaleisiin tekivät lukukokemuksesta kiinnostusta herättävän. Näiden sekä lukuisten pohdintatehtävien ja sitaattien ansiosta kirja myös rytmittyi mukavasti ja sitä oli helppo lukea. Teksti oli sujuvaa ja helppoa sisäistää. Esimerkit jäivät hyvin mieleen. 

Kirjassa pidin siitä, että sen lähtökohta ja ajatusmaiilma oli erilainen verrattuna moniin johtamista käsitteleviin kirjoihin. Lähdettiin liikkeelle yritys- tai urheilumaailman sijaan julkisen tahon alaisesta taidemuseosta. Tarina sen radikaalista muutoksesta oli. varmasti riittävän radikaali aloitus kirjalle. Tämän ansiosta muistan ja noudatan jatkossa varmasti paremmin ohjenuoraa ”On helpompi pyytää anteeksi kuin lupaa” mikäli uskoo ja luottaa luotsaamaansa asiaan todella.

Sisällöllisesti kirja on hyvä yhteenveto johtamisen monimuotoisuudesta. Se tarjoaa hyviä työkaluja ja muistilistoja sitä, että onnistunut tai epäonnistunut (muutos)johtaminen lopulta on yksityiskohtien summa. Erityisen mielenkiintoinen harjoitus oli pohtia omaa johtamisfilosofiaa– tämän tarpeellisen harjoituksen tulen varmasti tekemään.

Kirja toimi myös loistavana innostuksen herättäjänä ja kesän aikana tulen varmasti palaamaan moniin johtamisen kirjoihin, joita kirjassa nostetaan esiin. 

Kaisa Heinonen, Finance and HR Director, Lataamo Group