Näin määrittelet ammatti-identiteettisi - ota mentorin vinkit hyödyksesi

Ammatti-identiteetti on yksi merkittävistä osista oman itsen määrittelyssä ja siinä, miten kokee itsensä osaksi työelämää. Tämä teema on hyvin tuttu työssäni ammattimentorina. Ammatti-identiteetti koostuu monista eri tekijöistä, kuten taidoista, arvoista, intohimoista ja kokemuksista, jotka muovaavat sen, kuka on ammatillisessa mielessä. Tunnistamalla oman ammatti-identiteetin ja ylläpitämällä sitä on mahdollista varmistaa, että pysyy uskollisina itselleen, arvoilleen ja omille tavoitteilleen, vaikka työelämä ajoittain koetteleekin. Toivon, että vinkeistäni on apua sinulle.

Näin määrittelet oman ammatti-identiteettisi:

Ensimmäinen askel oman ammatti-identiteetin tunnistamisessa on tarkastella itseään rehellisesti ja pohtia, mitkä asiat motivoivat eniten työssä, mitkä ovat omat ydinarvot ja mitkä ovat vahvuudet ja kehitettävät ominaisuudet.

Kysy itseltäsi:

  • Millaiset työtehtävät tai projektit saavat minut innostumaan ja syttymään?

  • Mikä on minulle työssä tärkeintä? Onko se luovuus, yhteisöllisyys, itsenäisyys vai jotain muuta?

  • Millaisia taitoja ja kykyjä minulla on, jotka erottavat minut muista?

Kun tunnistaa nämä tekijät, voi alkaa muodostaa selkeää kuvan siitä, kuka on ammatillisesti, ja mitä halua saavuttaa urallaan.

Säilytä työssäsi oma arvokas itsesi:

Työpaikalla voi olla monenlaisia paineita onnistua ja sopeutua kulttuuriin ja odotuksiin. Kaiken keskellä on tärkeää muistaa, että oma arvokas itse ei saa unohtua.

Muutamia vinkkejä oman itsen säilyttämiseksi työpaikan pyörteissä:

  • Pidä kiinni omista arvoistasi: Vaikka työpaikka asettaisi omat raaminsa, muista pitää kiinni omista arvoistasi ja toimia niiden mukaisesti aina kuin mahdollista. Toisinaan on tehtävä kompromisseja, mutta jatkuva arvoristiriita on toimimaton yhtälö.

  • Aseta rajat: Älä anna työlle loputonta valtaa elämässäsi. Aseta selkeät rajat ja pidä niistä kiinni. Helposti sanottu, väliin hankalasti toteutettu.

  • Pidä yllä itsetuntemusta: Jatka oman ammatti-identiteettisi kehittämistä ja tutki omia tarpeitasi ja tavoitteitasi johdonmukaisesti.

  • Etsi tukiverkosto: Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tukevat ja kannustavat sinua sellaisena kuin olet. Vastavuoroisuus on palkitsevinta.

Yhteenvetona: oman ammatti-identiteetin tunnistaminen ja säilyttäminen ovat avainasemassa mielekkään työelämän toteuttamisessa ja ylläpitämisessä. Pitämällä sinulle sopivalla tavalla kiinni omista arvoista ja tarpeista varmistat, että ettet kadota arvokasta itseäsi työn pyörteisiin.

Kun ammatti-identiteettiin liittyvät pohdinnat puhuttelevat ja kaipaat luottosparraajaa, yksilöllinen, tavoitteellinen mentorointi voisi olla juuri sinun juttusi. Mentorointi tarjoaa mahdollisuuden syvempään tutkiskeluun ja ammatillisen kasvun tukemiseen juuri sinun tarpeitasi ja tavoitteitasi varten kohdennetusti.

Varaa 30 minuutin etäkartoitusaika täältä. Kartoitusaika ei velvoita sinua mihinkään. Se antaa mahdollisuuden selvittää yhdessä, olenko minä oikea ammattilainen tilanteeseesi. Mentoroinnin avulla voimme edistää monin tavoin ammatillisia kysymyksiäsi ja löytää uusia näkökulmia urapolullesi - konkretiaa unohtamatta.

-Kati Huovinmaa
FM, YAMK, Certified Business Mentor, tietokirjailija - tulossa syksyllä 2024: Ihmisjohtaja

kuva: veikko Somerpuro