Kuka huijaa ja ketä? Totuus huijarisyndrooman takana

Monessa mentoroinnissani on toistunut viimeaikoina sama ilmiö. Mentoroitava kokee riittämättömyyttä, turhautumista, arvottomuutta ja vaikeutta rajojen asettamisessa. Nämä tunteet tuntuvat mentoroitavistani todella henkilökohtaisilta; joltain mitä voisi muuttaa vain korjaamalla itseään. Ilmiötä kutsutaan nimellä huijarisyndrooma. Moni mentoroitavistani kokee kuitenkin helpotusta ja ahaa-elämyksen, kun kerron että kyse on useammin rakenteista kuin yksilön potemasta syndroomasta. Sen sijaan että puhumme huijarisyndrooman parantamisesta, pitäisi keskustelu kääntää työyhteisön rakenteisiin.  

Katse rakenteisiin

Mikä johtaa tilanteeseen, jossa yksilö kokee huijanneensa tiensä läpi työelämän? Usein ainakin selkeiden pelisääntöjen puute, nurinkurinen palautekulttuuri, perustehtävien ja työnkuvien epäselvyys sekä yksilöiden vahvuuksien tunnistamatta jättäminen ovat syitä “huijarisyndrooman” takana. Ei ihme, että ihminen kokee epäonnistuneensa, jos hänelle ei ole edes annettu edellytyksiä onnistua. 

Katse tulisi suunnata sinne, missä on valta muuttaa käytäntöjä ja rakenteita. Näin toteaa myös vuonna 2021 julkaistu Huijareiden vallankumous -teos, jonka kirjoittajat esittävät, että keskustelu huijarikokemuksista tarvitsee aiempaa yhteiskunnallisempaa otetta ja moninaisempia tarinankertojia. Teoksessa todetaan, että huijarisyndrooma on itse asiassa yhteiskunnallisista rakenteista kumpuava, ongelmallinen ilmiö. Huijaritunteet aiheuttavat paljon turhaa pahaa oloa, hukkaan heitettyjä haaveita ja potentiaalia sekä loppuunpalamisia. Tilanne kannattaa korjata, sillä menetämme paljon osaamispotentiaalia, kun huijaritunteiden kanssa kamppailevat eivät koe olevansa päteviä hakemaan työpaikkoja tai tavoittelemaan unelmiaan.

Konkreettiset keinot avuksi

Mitä suosittelisin tekemään huijarisyndroomalle?

Jo se, että oivaltaa syyt huijarisyndrooman takana voi olla iso ja helpottava havainto. Miten tilannetta voisi purkaa työpaikalla? Dialogia esihenkilön kanssa voi ja kannattaa käydä. Esitä avoimia kysymyksiä; Mitä havaintoja olet itse tehnyt tästä teemasta? Miten meidän käytäntöjä voisi uudistaa? 

Mikäli olet itse johtavassa asemassa, on sinulla mahdollisesti käsissäsi avaimet muutokseen. Voit alkaa tietoisesti muuttaa rakenteita yhdessä muiden kanssa, sekä hakea ja saada tukea kollegoilta ylemmältä johdolta, ulkopuoliselta mentorilta tai vastaavalta sparraajalta. Konkreettisia keinoja rakenteiden muuttamiseksi voi löytyä esimerkiksi työnkuvien, perustehtävien ja niiden rajojen selkeyttämisestä, palautekulttuurin luomisesta tai parantamisesta sekä pelisääntöjen laatimisesta. Myös yhdessä toteutettu, selkeästi johdettu strategiatyö ja siihen linkitettävä, yhteisesti laadittu ja sisäistetty konkreettinen toimintasuunnitelma helpottavat usein.

Tällaiset konkreettiset keinot selkeyttävät rakenteita ja vähentävät henkilökohtaisten kielteisten tuntemusten kokemuksia. Selkeät sävelet ja sitä kautta saatu tieto odotuksista, tavoitteista ja vahvuuksista voivat auttaa hiljentämään sinnikkäimmänkin sisäisen äänen, joka hokee ettei ole tarpeeksi hyvä.

Kaipaatko lisää tukea tilanteen purkamiseen? Yksilömentoroinnissa voit kirkastaa omia vahvuuksia ja mahdollisuuksia tai saada tukea johtamiseen. Lue lisää täältä ja ota yhteys!