Räjäytetään haitalliset työelämän myytit, osa 2: ominaisuus, ei virhe – puhevian myytti

Blogisarjassa murramme työelämän haitallisia myyttejä, ja tällä kertaa pureudumme puhevikoihin. Virhe- ja vika-sanat pitäisi minun ja monen muun mielestä täysin poistaa tästä yhteydestä. Tässä tekstissä viittaamme kansankielisiin sanoihin, sillä niillä termeillä monet edelleen etsivät vertaiskokemuksia esimerkiksi hakukoneista. Nyt on kuitenkin aika jättää sekä virhe että vika historiaan, ja puhua ennemmin ominaisuudesta.

Ei vikoja, vain erilaisia tapoja puhua

Tilanne 1:

Kassajonossa kaksi toisilleen tuttua vanhempaa vaihtavat vimmaisesti vinkkejä. Molempien lapsella on ärrävika, joka pitäisi taltuttaa ennen koulun alkua. Pelko jäytää selvästi vanhempien mieltä: kumpikaan ei tahdo, että omaa lasta aletaan kiusata ärrävian vuoksi. Kuuntelen vieressä mietteliäänä, ja tunnen myötätuntoa. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan kiusaamista, tietenkään, ja toivon vanhemmille ja opettajille mahdollisuutta katsoa puhevikaa ihan uudesta näkökulmasta – ominaisuutena, ei virheenä.

Tilanne 2:

Radiokanavan nuori toimittaja antaa estoitta oman sorisevan ärränsä päristä. Puhe kulkee vaivatta, soljuvasti ja mukaansatempaavasti. Puhevika jää toissijaiseksi, äänen persoonallisuutta korostavaksi piirteeksi.

Tilanne 3:

Radio Suomen illassa käynnissä on Tarinoita puheviasta -lähetys (sittemmin Tarinoita äännevirheestä). Kuulija kertoo, kuinka ärrävika esti häntä etenemästä haaveammattiinsa opettajaksi. Oma puhevika aiheutti hänelle valtavaa epävarmuutta, johon urahaave tyssäsi. Ohjelma on herättelevä. Kuulijan tarina saa minut pohtimaan, miten puhevikoihin liittyvät vinoutuneet asenteet voivat estää elämästä sellaista elämää kuin itse haluaisi.

Sinussa ei ole mitään korjattavaa

Edellisten tilanteiden lisäksi olen työssäni ammattimentorina kohdannut ihmisiä, joita on kiusattu puhevian vuoksi. Ulkopuolelle jäämisen kokemus ja kiusaamisen aiheuttamat traumat vaikuttavat edelleen heidän rohkeuteensa puhua julkisesti. Tämä tuntuu kohtuuttomalta ja epäreilulta. Asenteet ovat onneksi muuttuneet roimasti viime vuosikymmeninä. Vielä on kuitenkin paljon radikaalia asennetyötä tehtävänä, jotta jatkossa puhevian vuoksi koettu häpeä ei estä enää kenenkään etenemistä työelämässä. Moni piilottelee puheenparttaan ja käyttää valtavasti energiaa kiertoilmausten keksimiseen jotta oma persoonallinen puhetapa ei paljastuisi.

Jokaisella meistä on persoonallinen ääni. Olen itsekin käynyt ässäkoulussa. Silloin kyse oli viasta joka tulee korjata. Nykyään äännevirheet nähdään ennen muuta persoonallisena ominaisuutena, kertoo Oulun yliopiston logopedian professori Sari Kunnari Tarinoita puheviasta -lähetyksessä. Presidenttikin kantaa persoonallista ääntään arvokkaasti, eikä se estänyt häntä tulemasta nähdyksi kokonaisena henkilönä. Kun tämän pitää mielessä, on helpompaa pitää kurissa ajatusvääristymät jotka aiheuttavat ulkopuolisuuden tunnetta. Puhevika on vain yksi äänenkäytön variaatioista, joita nykyaikana on monia.

Miksi sinäkään siis antaisit persoonallisen äänen seisoa unelmiesi tiellä? Puheääni osa kokonaisuutta joka sinä olet. Ethän antaisi esimerkiksi vasenkätisyyden määrittää itseäsi, vaikka joskus vasenkätisyyttäkin on pidetty outona ja virheellisenä. Tästä eteenpäin ei puhuta enää puheviasta tai virheistä, vaan ominaisuuksista. Rakasta pehmeää ässää, ikiomaa ärrääsi. Tavoitteellinen yksilömentorointi on tehokas tapa kääntää aiemmin virheiksi luetut ominaisuudet vahvuuksiksi, selkeyttää omia tavoitteita, kehittää itsevarmuutta ja löytää uusi polku jota pitkin astella ylpeästi.

Jaa tarinasi puhevikamyytin murskaamisesta

Kerro kuinka opit elämään täysillä ikioman äänesi kanssa. Jaa omakohtainen kokemuksesi puhevikamyytin murtamiseen liittyen ja voit saada Radikaali unelma -kirjani omaksesi. Jokaisen Räjäytetään myytit -blogikirjoituksen yhteydessä lähetän kirjani omistuskirjoituksella ja signeerauksella yhdelle blogin lukijalle. Osallistu lähettämällä puhevikaan liittyvä kokemuksesi otsikolla MYYTTI osoitteeseen kati@huovinmaa.com.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja, ammattimentori & tietokirjailija