"Olet hullu!" Uramuutokseni museonjohtajasta yrittäjäksi

Vuosi sitten, kesällä 2018, ilmoitin työnantajalleni, etten enää palaa vakituiseen virkaani johtamaan museota. Ehdin johtaa Vantaan taidemuseota lähes kymmenen vuotta. Työskentelin museoalalla yli puolet elämästäni. Olin pohtinut päätöstäni eri kanteilta, huolellisesti ja riittävän kauan tietääkseni, että päätös irtisanoutumisestani tulee pitämään. Epäilijät luulivat minun tulleen hulluksi, itse kuitenkin tiesin olevani täysin varma päätöksestäni. Mikä sai minut siirtymään yrittäjäksi ja jättämään turvatun, kuukausipalkkaisen johtajanviran?

1) Palava motivaatio muutokseen.

Virkatyöni palkitsi monin tavoin. Sain yhdessä luovan, ennakkoluulottoman ja moninaisen työryhmän kanssa toteutettua radikaalisti uudenlaisen museon, katutaiteeseen ja graffitiin erikoistuneen Vantaan taidemuseo Artsin ja pääsin monin tavoin toteuttamaan itseäni ja vahvuuksiani ammatillisesti. Olimme ehdolla vuoden museoksi, kävijämäärät tuplaantuivat, saimme mukaan museon konseptin rakentamiseen täysin uudenlaisia tahoja, syntyi ennakkoluulottomia yritysyhteistyömuotoja ja löytyi innokkaita paikallisia ihmisiä ottamaan museon omakseen. Samalla kuitenkin aloin tiedostaa yhä vahvemmin, että olin työskennellyt museoalalla puolet elämästäni. Minussa alkoi kyteä palava motivaatio muutokseen, tahdoin ottaa radikaalit uudet askeleet kohti ihan jotain muuta. Mutta mikä se muu olisi?

2) Opiskelu selkeytti suuntani.

Pääsin opiskelemaan liiketalouden ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Haaga-Helia ammattikorkeakouluun. Jäin taidemuseosta opintovapaalle kesällä 2017 ja sain tutkinnon suoritettua suunnitelmieni mukaisesti. Valmistuin Haaga-Heliasta joulukuussa 2018. Opiskelujeni aikana sain paljon rohkaisua, tukea ja kannustusta aluksi hyvin pienenä ajatuksena heränneeseen liikeideaani. Lopulta eteneminen toteutui nopeasti ja perustin oman yritykseni. Aluksi keskityin ammattimentorointiin ja tarjosin palveluita eri alojen yksittäisille johtajille ja asiantuntijoille. Kysyntä kasvoi vauhdilla ja sain erinomaista palautetta heti ensimetreiltä alkaen. Se rohkaisi ottamaan yhä uusia askeleita. Myöhemmin palvelutarjonta laajeni organisaatioille tarjottaviin kokonaisuuksiin. Innovoin myös johtajille suunnatun Muutosjohtoryhmän, joka on eri alojen johtajille tarkoitettu usean kuukauden ajan kestävä, tavoitteellinen prosessi.

3) Pro bono -mentorista ammattimentoriksi.

Olin museonjohtajuuden ohella toiminut vapaaehtoisena mentorina Suomen Mentoreissa ja Value Based Leadership -kokonaisuudessa sekä Suomen museoliiton ja Management Institute of Finlandin (MIF) organisoimassa museoalan johtajakoulutusohjelmassa. Mentorina oivalsin, kuinka laaja kokemus minulle oli kertynyt sekä asiantuntijatehtävissä että johtajan roolissa. Erityisesti johtajana kannoin suurta ja usein hyvin yksinäistä vastuuta. Mentorina opin oivaltamaan, kuinka arvokasta on voida mahdollistaa luottamuksellisia keskusteluja muille ja kuinka suuri arvo on kuuntelemisen taidolla. Keväällä 2018 sain opiskeltua sertifioitu Business Mentor -koulutuksen, mikä toi yhä uusia työkaluja mentoroinnin ammatilliseen osaamiseen. Mentoroinnin ammattilaisena suurimpia onnistumisen hetkiä on nähdä, kuinka asiakkaani saavat aivan uusia näkökulmia ja helpotusta omaan työhönsä oman kokemukseni siivittämänä, tai kun asiakkaani onnistuu saamaan uuden työpaikan. Ne hetket ovat valtavan palkitsevia.

4) Intohimosta ammatti - strategia ei ole kirosana

Minua on kiehtonut strategiatyö jo vuosien ajan. On todella mielenkiintoista ja riemukastakin voida motivoida mukaan yhteisen strategian luomiseen ja toteutukseen erilaisista lähtökohdista, erilaisilla motivaatioilla ja asenteilla varustettuja ihmisiä ja saada heidät mukaan rakentamaan yhteistä suuntaa. Minulla oli tapana museonjohtajana suunnitella ja toteuttaa säännöllisesti koko henkilökunnan kehittämispäiviä, joiden aikana pureuduimme niin perustehtäviin, strategiaan kuin muihinkin työyhteisön kannalta oleellisiin teemoihin. Nyt saan tehdä strategiatyötä ammatikseni. Yhä uudet organisaatiot, eri toimialoilta ovat päässeet matkaani uudistamaan ja selkeyttämään omia strategioitaan.

Perustamani yritys, johtajuuteen ja ammattimentorointiin keskittyvä Huovinmaa Oy on lähtenyt hyvällä draivilla käyntiin. Yhä uudelleen saan ilahtua siitä, kuinka sana kiirii ja uudet tahot löytävät tiensä palveluideni äärelle. On todella palkitsevaa saada ottaa kaikesta oppimastani ilo irti ja jakaa kokemukseni tuomia oppeja ja oivalluksia menestyksen avaimiksi yhä uusille tahoille. Tahdotko sinä mukaan matkaani? Ota yhteys, sovitaan uudet suunnat.

Pääset tutustumaan ammatillisiin ajatuksiini myös tulevan Radikaali muutosjohtajuus -tietokirjani myötä.

-Kati Huovinmaa

PS Kerroin vuosi sitten uramuutoksestani tähän tapaan.

Kuva: Olga Poppius /Studio Fotonokka

Kuva: Olga Poppius /Studio Fotonokka