Näin rakennat oman johtamisfilosofiasi vaihe vaiheelta

Hei, johtaja tai johtajaksi tulevaisuudessa aikova. Hienoa, että tulit tänne pohtimaan omaa johtajuuttasi. Millainen on sinun johtamisfilosofiasi? Millaiselta pohjalta teet arkisia päätöksiäsi tai visioit tulevaisuutta? Miten tahdot johtaa itseäsi, entä muita? Kaikki nämä kysymykset antavat vastauksia johtamisfilosofian rakentumiseen. Älä säikähdä, johtamisfilosofiassa kyse ei ole mistään kovin monimutkaisesta asiasta, ellet sitten itse niin päätä.

Johtamisfilosofia ja sen rakentuminen

“Mitä tahansa tekeekin, oma toiminta tulee rakentaa valitsemansa filosofian pohjalta.” Näin totesi aikanaan Susijengin silloinen päävalmentaja Henrik Dettmann luennollaan optimaalisesta tiimihengestä. Dettmannin toteamus sai minut kirjoittamaan ylös jo aiemmin mielessäni hahmottuneen raamin. Johtamisfilosofia kertoo, millaisten kantavien ajatusten varaan rakentuu ammatillinen toiminta ja valinnat, joita tekee.

Kun tietää, miltä pohjalta johtajana työtään toteuttaa, työssä onnistuminen helpottuu ja oma itsevarmuus kasvaa ajan myötä. ‘Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen’ -tietokirjassani kerron tarkemmin, millaisten eri vaiheiden myötä minusta kasvoi ammattijohtaja ja mikä merkitys arvoilla ja laatimallani johtamisfilosofialla on tässä kaikessa. Haastan kirjassani lukijan laatimaan oman johtamisfilosofian ja jakamaan sen tietoon muillekin. Nyt teen saman tässä ja nyt: haastan sinut kirjoittamaan vapaasti valitsemaasi tyyliisi oman johtamisfilosofiasi. Olen kiinnostunut kuulemaan, miten pääsit alkuun ja etenemään? Kerro kommenteissa tai lähetä viesti.

Johtamisfilosofia kertoo, millaisten kantavien ajatusten varaan rakentuu ammatillinen toiminta ja valinnat, joita tekee.

Näin minun johtamisfilosofiani rakentui:
- Pohdin perinpohjaisesti menneitä vaiheita ja tilanteita, jotka olin työssäni johtajana vuosien varrella kohdannut
- Otin huomioon opintojeni kautta omaksumani kirjallisuuden ja muun johtamiseen liittyvän aineiston
- Keskityin myös käytännön havaintoihini johtamisesta: sekä “älä tee näin” että “tee näin” -tyyppisesti
Näiden vaiheiden kautta muotoutui vaihe vaiheelta oma johtamisfilosofiani.

Kuva: satu wager photography

Oman johtamisfilosofiani 5 pääkohtaa

1 Peili on paras mentori
Jokainen meistä kompuroi, mokailee ja epäonnistuu – ratkaisevaa on se, miten epäonnistumisista oppii aina jotain uutta. Minulla on monia viisaita mentoreita, mutta kaikkein paras mentorini on peili. Sieltä löytyy oikea ihminen miettimään epäonnistumisista ulospääsyä. On myös tärkeää muistaa, ettei ole turhan ankara itselleen. Siksi katse on lopulta hyvä kääntää aina eteenpäin.

2 Minä en ole mitään ilman sinua
Johtaminen on monesti ihmisten johtamista. Lopulta johtaja ei ole yhtään mitään ilman muita ihmisiä. Kaikki työelämäni merkittävimmät saavutukset ovat toteutuneet yhteistyönä. Toinen työntekemiseni arvoista, vuorovaikutus, tukee osaltaan tätä ajatusta,

3 Toisinaan olen lähellä, toisinaan voin siirtyä kauemmaksi
Johtajan on annettava ilmaa ja tilaa johdettavilleen. Se on merkki luottamuksesta. Liian tunkeileva johtamisote tappaa oma-aloitteisuuden, motivaation ja uskon työntekijän omaan osaamiseen. Liian etäinenkään johtajuus ei ole hyvästä. Kokemuksen kautta oppii, mikä on työyhteisöön nähden viisain sijainti. Epäselvissä tilanteissa ja muutoksen käynnistysvaiheessa tulee pysytellä lähellä, mutta kun hommat toimivat, voi ottaa tietoisesti etäisyyttä ja lisätä työyhteisön omaa vastuuta.

4 Miten sinä ratkaisisit tämän?
Autoritäärinen ”perkele-johtajuus” hiipuu toivottavasti kokonaan pois työkulttuurista. Uskon valmentavaan johtamiseen. Anna työntekijöille päätösvaltaa, tee itsesi niin tarpeettomaksi kuin vain voit. Älä kuitenkaan pakene vastuuta, kanna se tarpeen tullen ja tee päätökset jämäkästi. Vaikka johtajuustrendit muuttuvat, pysyy tarve selkeään päätöksentekoon työyhteisöissä melko muuttumattomana.

5 Luota vaistoosi — ja järkeesi
Järkipäätöksillä saa todella paljon hyvää aikaan. Toisaalta joskus suorastaan järjen vastaisilla, intuitioon perustuvilla päätöksillä saa satakertaisesti aikaan. Luota vaistoosi, mutta älä unohda myöskään analyyttistä, tietoon perustuvaa pohdintaa – johtamistyössä on tärkeää hallita erilaiset prosessit, mittarit ja analyysit sekä niiden seuranta. Suuntaa tulee olla valmis muuttamaan tarvittaessa.

Omat työntekemiseni arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus. Ne läpileikkaavat kaikki johtamisfilosofian pääkohdat ja vaikuttavat arkisten päätösten tekemiseen.

Kiinnostuitko pohtimaan lisää omaa johtajuuttasi? Tahdotko syventää ymmärrystäsi ja päästä vielä selkeämmin askelein eteenpäin? Autan sinua mielelläni: Tutustu johtajuusmentorointiin ja Muutosjohtoryhmään.

Filosofiaa.jpg