Heureka! Työni ydin yhdellä lauseella

Odotas hetki! Ammattimentorin moninaista työtä on joskus vaikeaa tiivistää nopeasti hahmottuvaan muotoon. Suunnittelin vastikään työpajaa uuden asiakkaan kanssa. Ohimennen toteamani lause päätyi tarkkaavaisen keskustelukumppanini muistiinpanoihin: “Nyt on pyrkimys tehdä monimutkaisilta tuntuvista asioista mahdollisimman yksinkertaisia.” Heureka! Siinä on lause, joka kertoo työni ytimen.

“Mitä teet työksesi?”

Kysymys, joka pyytää kertomaan lyhyesti oman työn oleelliset sisällöt, ei ole aivan yksinkertainen. Työskentelen ammattimentorina, johtamisen asiantuntijana ja tietokirjailijana. Jokaisessa on omat piirteensä ja ulottuvuutensa. Kun sinä mietit omaa työtäsi, onko siitä helppo kertoa ymmärrettävästi muille?

Kaikkia työni osa-alueita yhdistää ainakin yksi oleellinen seikka. Mentoroitavien ajankohtaiset työelämän tilanteet voivat tuntua alkuun monimutkaisilta. Sama koskee omien vahvuuksien ja perimmäisten arvojen hahmottamista tai ihmisten johtamisen kysymyksiä. Strategiatyö se vasta helposti ymmärrettävää menoa kaipaakin. Kun kirjoitan tietokirjaa, selkeys on siinäkin päämäärä. Kaikkia näitä töitä yhdistää pyrkimys päästä turhasta monimutkaisuudesta irti ja eteenpäin.

Miksi yksinkertaistamisessa on järkeä?

Monisyiset pohdinnat on mahdollista saada ammattimentorin kanssa selkeytettyä. Keinoja on monia ja paras keino löytyy vuorovaikutuksen myötä. Tietokirjassani ‘Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen’ (Viisas Elämä 2020) kerron ammattimentoroinnissa ilmenevästä selkeytystarpeesta. Joko luit tai kuuntelit kirjani?

Tarpeeksi simppelit tavoitteet on helpompi saavuttaa kuin tosi monitulkintaiset. Ihmisiin liittyvät tilanteet on helpompi kohdata, kun tärkein ydin on hahmottunut. Tietokirjaa on vaivattominta lukea, kun se on selkein sanoin kirjoitettu. Selkeyttämisen myötä asioiden omaksuminen helpottuu.

Mihin monimutkaiselta tuntuvaan tilanteeseen sinä tai työpaikkasi tarvitsette selkeytysapua? Kuulen mielelläni! Tutustu ammattimentorointiin, työpajoihin ja Muutosjohtoryhmään ja ota yhteys!

-Kati Huovinmaa, ammattimentori

Kuvaaja: Olga Poppius-Grego | Studio Fotonokka

Kuvaaja: Olga Poppius-Grego | Studio Fotonokka