Liian empaattinen johtaja uupuu – mikä avuksi?

Empatia tarkoittaa ymmärtämistä, myötäelämistä ja kykyä asettua toisen ihmisen tilanteeseen. Sinänsä hyvin myönteisellä empaattisuudella on myös harvemmin avattu kääntöpuolensa. Empatia voi muodostua taakaksi etenkin sellaisen johtajan kohdalla, joka tahtoo sisimmässään kaikille hyvää, ja pelkää päätöksillään pahoittavansa jonkun mielen. Liika empatia ja miellyttämisenhalu saattavat alkaa estää tärkeitä päätöksiä toteutumasta. Ne voivat johtaa jopa johtajan velvollisuuksien laiminlyönteihin sellaisissa työpaikan hankalissa tilanteissa, joihin johtajan tulisi puuttua.

Tositarina johtajan liiallisesta empatiasta ja siitä, miten tilanne ratkaistiin

Aiemmin asiantuntijana työskennellyt johtaja oli joutunut seuraamaan läheltä kollegaansa kohdistunutta työpaikkakiusaamista. Sittemmin samassa työpaikassa asiantuntijasta johtajaksi siirtynyt päätti, että hän toimisi uudessa roolissaan täysin päinvastoin kuin edeltäjänsä: hän olisi empaattinen, ihmislähtöinen ja ymmärtävä. Kaikilla tulisi olla hyvä mieli työpaikalla.

Todellisuus osoittautui kuitenkin erilaiseksi. Empatia- ja ihmiskeskeinenkin johtaja tulee väistämättä kohtaamaan työpaikallaan tilanteita, joihin on puututtava jämäkästi ja työnantajan näkökulmista lähtöisin, johtajan vastuullinen rooli sisäistäen.

Miten tämä tositarina päättyi? Tilanteet eivät onneksi päässeet liian pitkälle, eikä johtaja uupunut. Pääsimme yhdessä tavoitteellisen johtajuusmentoroinnin keinoin asettumaan ilmiöiden ja tilanteiden äärelle ja löysimme ratkaisut. Mentoroinnin avulla johtaja löysi paitsi uudenlaista itsevarmuutta, myös keinoja havaita, millaisissa tilanteissa liiallisesta empatiasta voi olla haittaa työyhteisössä. Toisaalta hän oppi myös oivaltamaan ne tilanteet, joissa empatiaa voi huoletta jakaa.

Pahimmillaan koko työyhteisö junnaa paikoillaan, kun yliempaattinen johtaja ei tee päätöksiä.

Mikä liiallisessa empatiassa uuvuttaa?

Liiallinen empatia voi olla merkittävien päätösten esteenä. Pahimmillaan koko työyhteisö junnaa paikoillaan, kun yliempaattinen johtaja empii tehdä päätöksiä, jotka eivät välttämättä miellytä kaikkia. Tilanne on raskas ja näkyy pidempään jatkuessaan työyhteisön tyytymättömyytenä ja motivaation laskuna. Kritiikkiäkin herää ja se saattaa kohdentua suoraan johtajaan. Johtajalle itselleen on uuvuttavaa, kun omaa myönteistä valtaa ei kykene käyttämään työn onnistumisen kannalta oleellisesti, eikä empaattisuudesta palkitakaan. Hän ei kenties myöskään pääse oivaltamaan, miksi sinänsä myönteinen tapa toimia kääntyykin tietyissä tilanteissa itseään vastaan.

Empatialle on syytä laittaa rajat. Tulevaisuudessa ihmistaitojen merkitys tulee entisestään korostumaan ja sitä tärkeämmäksi rajojen asettamisen ymmärtäminenkin muodostuu.

Konkreettiset keinot avuksi - ammattimentorin vinkit liian empaattiselle johtajalle

Miten kannattaa toimia, jos johtajana tunnistat itsestäsi liiallisen empatian piirteitä?

1) Tunnista haastavat tilanteet
Jo se, että oppii tunnistamaan omaa empatialähtöistä käyttäytymistään, voi olla merkittävä havainto. Myös matalahierarkisilla työpaikoilla toimitaan työrooleista ja -vastuista käsin. Siksi on arvokasta oppia tunnistamaan sellaiset tilanteet, joissa sinun pitää toimia ensisijaisesti johtajan roolista käsin. Kovia paikkoja empaattiselle johtajalle ovat usein tilanteet, jotka koskevat ihmisiä – esimerkiksi puheeksiottaminen, huomautuksen antaminen tai irtisanomisprosessin käynnistäminen. Kenen tahansa luottoihmisenkin kanssa eteen voi tulla yllättävä tilanne, joka edellyttää reagointia. Vaikeissa paikoissa voi auttaa sen tietoinen sisäistäminen, että toimit nimenomaan johtajaroolista käsin, työhösi palkattuna työnantajan edustajana. Tätä vastuunäkökulmaa voi myös ääneen sanoittaa muille.

2) Puuttumista ja päätöksiä kaivataan
Johtajana ei voi aina mitenkään miellyttää kaikkia. Kenties raadollista, mutta totta: kukaan ei kaipaa johtajaa, joka ei tarpeen tullen tee vaikeita päätöksiä ja kirjaimellisesti johda. Kun edessäsi on tukalalta tuntuva, mutta oleellinen päätös, joka koskee ihmistä jota et tahtoisi loukata: pohdi ensin, kuinka monen ihmisen tilannetta vaikea päätös voi helpottaa, jos kyseessä on ollut esimerkiksi toistuva laiminlyönti tai työpaikkakiusaaminen. Moni saattaa kärsiä, mikäli varhainen puuttuminen jää toteutumatta.

3) Käännä katse työpaikan rakenteisiin
Johtajan liiallisessa empatiassa, kuten lähes kaikissa muissakin työelämän kysymyksissä, käännän ammattimentorina katseeni myös rakenteisiin. Rakenteilla tarkoitan työpaikan yhteisiä tavoitteita, perustehtäviä, rooleja, strategiaa ja myös yhdessä laadittuja ja sisäistettyjä toimintatapoja, kuten varhaisen puuttumisen malli. Millaisella tolalla nämä asiat teillä ovat? Jos rakenteissa ja niiden yhteisessä sisäistämisessä on epäselvyyttä, myös tulkinnanvaraa saattaa olla liikaa. Epäselvissä rakenteissa ihmisten, sekä johdon että kaikkien muidenkin, tunteet saattavat saada liikaa jalansijaa. Selkeät rakenteet, läpinäkyvyys, reiluus, hyvä vuorovaikutus ja sopiva määrä empatiaa ovat avainasemassa työpaikan toimivuudessa.

Epäselvissä rakenteissa tunteet saattavat saada liikaa jalansijaa.

4) Käytä myönteistä valtaasi muutoksen toteuttamiseen
Johtavassa asemassa olevilla on eri tavoin valtaa puuttua ja vaikuttaa kuin heillä, jotka työskentelevät muissa rooleissa. Johtajana sinulla on todennäköisesti siis mahdollisuus muuttaa myös rakenteita ja selkeyttää niitä. Voit tietoisesti aloittaa rakenteellisen muutoksen yhdessä muiden kanssa, sekä hakea ja saada tukea kollegoilta tai vaikkapa ulkopuoliselta mentorilta tai vastaavalta ammattilaiselta.

5) Et ole yksin
Moni yksilömentoroinneissa kohtaamani johtaja tunnistaa liiallisen empatian myötä muotoutuneet, toisinaan hankalatkin tilanteet. Et siis todellakaan ole yksin! Kun kaipaat liialliseen empatiaan ja muihin työelämän teemoihin luotettavaa, eteenpäinsuuntaavaa johtajien luottoryhmää, hae mukaan Muutosjohtoryhmään.

Lue lisää Muutosjohtoryhmästä täältä ja hae mukaan seuraavaan ryhmään! Haku on auki 11.-25.10.2023 (max. 5 osallistujaa).